Valtuustoaloite ympäristötaideteoksen hankkimisesta tulevaisuudessa rakennettaviin Öljytien kiertoliittymiin opiskelijayhteistyönä

Valtuustoaloite ympäristötaideteoksen hankkimisesta tulevaisuudessa rakennettaviin Öljytien kiertoliittymiin opiskelijayhteistyönä

Nokian pohjoiselle alueelle on suunnitteilla Öljytien ja Rounionkadun risteyksen muuttamiseksi liikenneympyräksi. Tulevassa kaavassa tullee myös Öljytien ja Kaarnakadun risteykseen liikenneympyrä tai kiertoliittymä. Tampereen Tesomalla on hyödynnetty liittymien keskialuetta teollisuudesta aiheensa ammentavien ympäristötaideteosten esittelyyn. Nokian uudet kohteet sijaitsevat kehittyvällä teollisuusalueella, jolla on yrityksiä lukuisilta eri aloilta.

Nokialla on jo nyt liikenneympyröissä taideteoksia toivottamassa tervetulleeksi Nokialle, mutta kehittyvässä osassa Nokiaa, Tesoman, Porin ja Vaasan suunnista tuleville ei sellaista vielä ole. On hyvä muistaa, että yrityselämän lisäksi iso osa ammattikouluun, palloiluhallille ja frisbeegolfradalle tulijoista käyttävät näitä sisääntuloväyliä.

Nokian ylpeys on teolliseen toimintaan olennaisesti liittyvä toisen asteen oppilaitoksemme Tredu. Mikäli mahdollista, voisi tällaisen taideteoksen valmistaa esimerkiksi yhteistyössä kyseisen oppilaitoksen kanssa. Alueen yrityksiltä on mahdollista kysyä myös lahjoituksia taideteosta varten.

Taideteos toimisi Nokian maamerkkinä ja etenkin valtatie 11:n läheisyydessä olevassa liittymässä se näkyisi lukuisille matkustajille. Pimeään aikaan paikka tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden modernille, valaistavalle taideteokselle. Mikäli liittymän rakenne ja käyttötarkoitus ei mahdollista taideteosta, voidaan selvittää, soveltuuko jompikumpi tulevista liittymistä taideteokselle tai sijoitetaanko se esimerkiksi myöhemmin muuhun kohtaan yritysaluetta tai jonkin muun hankkeen yhteydessä.

Nokian kaupunki on ottanut käyttöön prosenttiperiaatteen, jossa osa hankkeen kustannuksista käytetään taiteeseen. Julkisella taiteella halutaan rakennetusta ympäristöstä tehdä omaleimaista ja mieliinpainuvaa niin alueen asukkaille kuin vierailijoillekin. Mikäli prosenttiperiaatetta voidaan soveltaa tähän, mukaan yhteistyöhön ja suunnitteluun tulee moniammatillinen työryhmä, eli mukaan voidaan ottaa kaupunkikehityksen lisäksi esimerkiksi kulttuuripalvelut ja nuorisovaltuusto.

Valtuutetun aloiteoikeutta käyttäen esitän ympäristötaideteoksen hankkimista uusiin Nokian pohjoisen alueen kiertoliittymiin opiskelijayhteistyönä.

Nokialla 19.2.2024

Iinu Kuusento Joona Lehtinen Maria Asunta Jukka Pulakka Jani Erola KD valtuustoryhmä Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa