Nokian kauppalan perustamisesta 80v.

Vietämme juhlavuotta, Nokian kauppalan perustamisesta on kulunut 80v. Vaikeista ajoista huolimatta suomalaiset ovat kohta sata vuotta rakentaneet omaa maataan ja päättäneet asioista yhdessä, niin mekin täällä Nokialla.


Nokia on teollisuuskaupunki kuten kaikki tietävät, paikkakunnan teollisesta perinnöstä esimerkkinä voidaan pitää yli 80 vuotta renkaita valmistanutta Nokian renkaita. Ensimmäiset puristimet ja paistoprässit tehtaalle tilattiin jo vuonna 1932, jolloin alkoi myös henkilöautorenkaiden tuotanto. Ensimmäiset tehdyt renkaat olivat tasapintaisia ja niissä oli neljä kangaskerrosta. Nykyaikaiset renkaat ovat kehittyneet vuosien saatossa, kovalla työllä, luonnollisesti varsin toisenlaisiksi. Todettakoon että Nokian renkaiden, kuten muunkin teollisuuden merkitys kaupunkimme rakentajana on edelleen todella merkittävä.


Nokian juhlavuoden lisäksi maamme täyttää juhlavasti pyöreät 100v.
Kuten teollinen tuotanto, vaatii myös itsenäisyys työtä, se ei synny itsestään, se ei myöskään ole itsestäänselvyys. Ilman maamme itsenäisyyden puolesta kaatuneita ja sen puolesta taistelleita emme tietenkään olisi itsenäisiä, myöskään nykyisenkaltaista 80 vuotista Nokiaa ei olisi olemassa. Juhlavuosi ei tee poikkeusta siitä, että meidän on maksettava velkaamme maamme itsenäisyyden puolesta taistelleille Sotaveteraaneille. Meidän on siis taattava heidän, kuten muidenkin yhteiskuntaa rakentaneiden ihmisten mahdollisuus arvokkaaseen ikääntymiseen. Vähintään tämän olemme velkaa.


Miten takaamme itsenäisyyden myös tulevina vuosina? Meidän on pystyttävä yhteistyöhön paitsi keskenämme, myös ympäristömme kanssa. Meidän on pystyttävä myös muutoksiin, vaikka ne aina eivät niin mukavilta tuntuisikaan. Itsenäisyys vaatii siis aina myös uhrauksia. Kuten tähänkin asti, tulevissa valtuustoissa tehtävät päätökset ovat edelleen avainasemassa, ajatellen kaupunkimme itsenäisenä pysymistä.


Näillä lyhyillä ajatuksilla Nokian Perussuomalaiset haluavat:

Kiittää jokaista Suomen ja Nokian puolesta taistellutta Sankaria, kuten myös sitä vuosien varrella rakentaneita ikäpolvia.

Onnittelut itsenäiselle 80 vuotiaalle Nokialla ja kohta 100 vuotiaalle Suomelle, hyvää juhlavuotta tasapuolisesti jokaiselle kuntalaiselle.

 

Teksti Nokian perussuomalaisten valtuustoryhmän juhlapuheesta, Nokian kaupunginvaltuuston 80- vuotisjuhlakokouksessa, puhujana puheenjohtaja Jukka Pulakka.

Kirjoitettu 6.3.2017

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa