Valtuustoryhmän ryhmäpuhe talousarvio 2023

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat kuntalaiset, valtuutetut ja virkamiehet,

 

Olemme jälleen tulleet yhden valtuustovuoden loppuun. On aika tehdä talousarvio seuraavalle vuodelle ja luoda suuntaa kaupungissamme myös pidemmälle aikavälille. Valtuusto on kuntamme korkein päättäjä kuntalaisten asioissa. Tuleva talous ja meidän päätöksemme siitä tulevat ennen kaikkea ohjaamaan kuntalaisten elämää ja elämänlaatua.

Arvio taloudesta tehdään tulevaisuudelle, mutta on hyvä katsoa myös mennyttä vuotta. Tämä on se hetki punnita, missä valtuustona tänä vuonna onnistuimme ja missä emme.

Ylijäämäinen taloutemme kertoo onnistumisista. Myimme Viinikanniemeen kaavoitetut tontit menestyksekkäästi ja saimme kuntaan lisää veronmaksajia. Teimme merkittäviä panostuksia nokialaisten vapaa-aikaan. Keskustankin ilme kohenee, kun rautatieaseman alue päätettiin pistää uuteen kuosiin. Tämä lisää mahdollisuuksia asumiseen, viihtymiseen, harrastamiseen ja työntekoon Nokialla.

Huoli suurimmista yhteisöveronmaksajistamme ja työllistäjistämme on kuitenkin aina läsnä. Venäjän hyökkäyssota ja Venäjän kaupan loppuminen vaikuttaa tällä tavalla Nokiaankin. Nämä talouden turbulenssit ja erilaiset paineet voivat aiheuttaa valtuuston ajautumisen taloudellisesti merkityksettömiin, mutta kauaskantoisiin päätöksiin. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Vahalahden ja Taivalkunnan koulujen lakkautukset. Näistä koulujen lakkauttamisista säästö tulee olemaan hyvin pieni kaikkien päätöksestä koituvien kulujen vuoksi. Koulujen lakkautuksilla on erilaisia seurauksia näille reuna-alueille. Kymmenien nokialaisten perheiden arki ja työnteko vaikeutettiin tarpeettomasti. Muutto Nokialle tulee olemaan hyvin epätodennäköistä ja muutto pois voi olla lähikoulua arvostaville perheille todennäköinen. Lapsille tulevia kielteisiä vaikutuksia ei haluttu juurikaan ottaa huomioon. Lasten istuminen koulukuljetusautoissa aiheuttaa sen, että lapset eivät ehdi enää harrastuksiin eivätkä kävele koulumatkoja. Aika on rahaa, lapsikuntalaisillakin. On erikseen mainittava, että kuntalaiset osallistuivat aktiivisesti asiansa edistämiseen, joka oli erittäin hienoa. Valtuustosalissa ei ole vuosiin nähty näin paljon yleisöä. Kannustetaan siis jatkossakin kuntalaisia osallistumaan päätöksentekoon.

Hyvät kuulijat,

Nokialle on hyvän tonttipolitiikan ja uusien hyvien liikenneyhteyksien vuoksi saatu uusia yrityksiä ja vankka yrityskenttä. Viranomaisten, yrittäjien ja yrittäjäjärjestöjen yhteistyö on ollut kaupungin kehittämisessä tehokasta ja ripeää. Jatkakaamme tällä tiellä, eli pitäkäämme kaupunkimme edelleen kehittyvänä yrityskuntana. On hyvä muistaa, että yritysten voitoista maksamista veroista suuri osa palaa kotikuntaamme. Lisäksi yritykset maksavat palkkoja ja esimerkiksi kiinteistöveroa.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän tavoitteena on tulevanakin vuotena edistää kaupunkimme elinvoimaa. Tulossa on talouden kannalta niukkoja vuosia, mutta niistä selviydytään kyllä. Koteja ja firmoja Nokialle, niistä ne verotulot tuleva. Kouluopetuksessa haluamme tukea nepsylasten yhtenäistä koulupolkua ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Ja se säästää rahaa. Me olemme lasten Nokia.

Haluan kiittää valtuutettuja ja kaupungin työntekijöitä hyvästä yhteistyöstä. Nokian perussuomalaiset toivottavat kaikille nokialaisille hyvää joulua!

 

 

 

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa