Maria Asunta, ryhmäpuhe talousarvio 2022

“Arvoisa puheenjohtaja ja arvoisat kuntalaiset, joita varten me valtuutetut olemme: olemme, koska olette.
Olemme historiallisessa tilanteessa, jossa perusturvapalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle. On aika kiittää jokaista hyvinvointiamme rakentunutta työntekijää, virkamieskuntaa ja perusturvalautakunnan jäsentä. Suurkiitos teille.
Uudessa tilanteessa, sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä ”leveämpien hartioiden” kannettaviksi, saavat sivistyspalvelut merkittävän roolin Nokian kaupungissa. Meidän keskeinen tehtävämme on vahvistaa rakasta Nokiaamme sivistyskuntana ja kaupunkina, joka on nyt yksi koko Suomen muuttovoittoisimmista kunnista.
Nokia vetää puoleensa, sillä monia asioita on tehty oikein tällä valtuustokaudella ja edellisillä. Meillä on viisas kaupunginjohtaja ja motivoituneet, innostavat virkamiehet. Kaavoituksessa on onnistuttu erinomaisesti ja saatu aikaan lumovoimaisia uudiskohteita. Infraan ja tiloihin on satsattu, ja satsataan. Vetovoimamme takeena ovat nimenomaan investoinnit tulevaisuuteen, kuten peruskorjatut koulut sekä tuleva upouusi palloiluhalli, jatkossa myös toivottavasti uusi uimahalli.
Kuin kirsikkana kakun päällä on Nokia saanut palkinnon yrittäjäkaupunkina, – ja tämä tunnustus kantaa hedelmää. Juuri kuulin yrittäjästä, joka muutti Nokialle nimenomaan yrittäjyyteen rohkaisevan ilmapiirin takia.
Yrittäjät: tervetuloa Nokialle! Verkostoidutaan ja vahvistutaan!
Onneksi perusasiat ovat Nokialla kunnossa ja kehyskuntavertailussa pärjäämme oikein hyvin. Samalla kuitenkin olemme kaupunkina monien uusien haasteiden edessä. Investointipaineet ja tulevien vuosien heikentyvä rahoitusasema haastavat meitä, ja taloudellisesti olemme menossa kohti pakkasta plussavuosien jälkeen. On välttämättä ymmärrettävä tämä: ylimääräisiä pysyviä menoja lisäämällä on tulevaisuus huomattavasti vaikeampi. Velka ja vastuu kulkevat käsi kädessä; velka lisää vastuuta. Sen tähden moni meille mieluinen investointikohde jää toteutumatta riippumatta omasta halustamme. On välttämättä asetettava asioita tärkeysjärjestykseen, kuten Perussuomalaiset korostavat: nyt jos koskaan on priorisoitava viisaasti.
Nokialle jäävistä palveluista on huolehdittava kaupunkimme kasvaessa. Meidän on ensiarvoisen tärkeää panostaa ennaltaehkäisevään työhön kaikilla sektoreilla, erityisesti lasten ja nuorten parissa. Lapsemme on suojattava mielenterveys- ja päihdeongelmilta. Mielenrauhan ennallistaminen olkoon tavoitteemme. Nokialla epämääräisyys nuorisotilojen suhteen on onneksemme loppumassa hetkeksi ja edessä näkyy hyvää. Seinien lisäksi tarvitaan toki myös tekeviä käsipareja, tai paremminkin silmiä, jotka näkevät nuoren, ja korvia, jotka kuulevat heidän viestinsä. Meidän aikuisten vastuulla on auttaa lapsia ja nuoria.
Me Perussuomalaiset olemme huolehtineet nyt toista vuotta siitä, että talousarvioon kirjataan erikseen neurokirjon lapset eli nepsylapset, jotka pääosin ovat erityisen tuen oppilaita. Tänä vuonna talousarviossa luki: ”Tehostetun tuen ja erityisen tuen oppilaiden määrä jatkaa kasvuaan: 1075 tuen oppilasta vuonna 2022, kun edellisenä vuonna 980 tuen oppilasta.” Tähän tehtiin lisäkirjaus
pyynnöstämme näin: ”Kaupunki selvittää määrän kasvuun (noin 10% yhden vuoden aikana) johtaneet syyt ja muutosta ohjaavat tekijät. Kaupunki huomioi tuentarpeiset lapset. Erityistä huomiota kiinnitetään neurokirjon (nepsy) lasten tukemiseen. Vahvistetaan poikkihallinnollista yhteistyötä.”
Tällainen kirjaus on sitova. Se ohjaa kaupunkia kaikkien edun mukaiseen lopputulemaan.
Mitä muuta tulee talousarvioon, niin vuoden 2023 vakanssipaketti on laaja, mutta perusteltu. Kuitenkin tulojemme pienentyessä tulevien vuosina pysyvien palkkakustannusten lisäämisessä tulee olla erittäin varovainen. On muistettava kansainväliset synkät pilvet: sota Euroopan laidalla, finanssiepävarmuus, korkojen nousu, inflaatio, vakava energiakriisi, kotitalouksien ostovoiman heikkeneminen. Suomi on valitettavan epäitsenäinen energiantuotannossa nyt, kun turvetuotanto ajettiin alas liian nopeasti eikä tuulivoima ratkaise tarpeitamme isossa kuvassa. Tuulivoima voi johtaa hinnan nousuun ja ajoittaisiin hintapiikkeihin riippumatta tuotantokustannuksista, – ja jopa sähköpulaan.
Epävarmuutta lisää maatalouden hätätila, joka on EU-ajan syvin. Maatiloja menee nurin ja esimerkiksi tomaatin viljely on monessa kasvihuoneessa tauolla, koska tuotantokustannukset ovat liian korkeat. Jos me kutsumme tätä ”vihreäksi siirtymäksi”, niin ”kestävää kehitystä” se ei kyllä ole. Totean tämän entisenä tulevaisuuden tutkimuksen lukio-opiskelijana. Yhtä kaikki; kaikella on vaikutusta kaikkeen, kuten hintojen nousuun. Yhtä selitystä ei ole olemassa, eikä korona tai sota Ukrainassa ole ainoa ahdingon perustelu, vaan puhumme pitkän ajanjakson poliittisista valinnoista.
Emme halua, että moni suomalainen menettää työnsä ja kotinsa taloudellisen ahdingon syvetessä. Emme halua 1990-luvun laman toisintoa. Me muistamme sen kipeyden liian hyvin.
Perussuomalainen näkemys on se, että organisaation rakenteen ja julkisen hallinnon paisuttamiseen sijaan tulee panostaa tekeviin käsiin. Ilman tekijää ei ole palvelua. Työntekijät eri sektoreilla ovat venyneet kiitettävästi monessa kohdassa, koska sijaisia ei ole saanut. On selvää, ettei tilanteesta saa tulla pysyvää, sillä työrauhan säilyminen on osa oman työn mielekkyyttä. Työntekijät ovat tärkein voimavaramme. Sairauspoissaolojen vähentäminen ja työhyvinvoinnin lisääminen olkoon yhteinen tavoitteemme.
Arvoisa puheenjohtaja.
Meillä on hyvä henki Nokialla, ja sama koskee valtuustoamme. On suuri kunnia kuulua valtuustoon, joka puheenjohtajan sanoin on erityisen yhteistyökykyinen nykyisin. Valtuuston hyvä henki on jokaisen valtuutetun ja varavaltuutetun ansiota. Me olemme hyvä tiimi. Siis ME: ”Olen, koska olemme.”
Ja toinen havainto Jukolan Aapon sanoin Seitsemästä veljeksestä: ”Maailma meille niin kuin maailmalle me.”
Hyvän tiimin tunnistaa siitä, että tässä porukassa uskaltaa olla oma itsensä olettaen, että kanssavaltuutettu on suopea silloinkin, kun toinen vähän takeltelisi tai tekisi virheen. Virheet voi aina myöntää ja korjata. Omat ennakkoluulotkin on mahdollista karistaa ja reivata mielensä myötätuntoiseksi. Uskalletaan siis olla aitoja, omana itsenämme. Hyväksytään se, että olemme joskus eri mieltä. Tehdään hyviä ja viisaita päätöksiä yhdessä. Hyvän päätöksen tunnistaa siitä, että se on huolellisesti valmisteltu ja perusteltu.
Perussuomalaiset toivottavat teille kaikille kanssavaltuutetuille, kuntalaisille ja kaupunkimme työntekijöille kiitosten kera kaunista joulua. Pysähdytään kauneuden äärelle. Nautitaan kauneudesta itsessämme, toisissamme, elonpiirissämme.
Maria Asunta
Nokian Ps-valtuustoryhmän puheenjohtaja
kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja (ps) #Nokiankaupunki
Valtuusto | Perussuomalaisten budjettipuhe: ”Organisaation rakenteen ja julkisen hallinnon paisuttamiseen sijaan tulee panostaa tekeviin käsiin”: https://www.nokianuutiset.fi/uutiset/art-2000009260118.html…

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa